Blogi

Päivitys

Kiitos esirukouksista! Pieni Ilja-tyttö on vähitellen toipunut viime viikon putoamisesta. Erilaiset oireet jatkuivat muutaman päivän, mutta tutkimuksissa ei ole löytynyt verenvuotoja, murtumia eikä muitakaan vakavampia vammoja. Joten se on suuri kiitosaihe. Ilja palaa äitinsä kanssa takaisin Ukarumpaan tänään.

Kaisa

Kommentit:

Paula - 17.11.2017
Ihana kuulla, että Ilja on toipunut! Kiitos Herrallemme! Taivaallisen Isämme huolenpitoon ja kämmenelle teidät kaikki siunaten sulkien Paula

Urpo Sormunen - 17.11.2017
Todella hieno juttu!!! Kunnia ja kiitos Jumalalle! Siunausta ja varjelusta koko teidän ja Iljan perheelle! Urpo S

- 17.11.2017
Kiitos Taivaan Isälle, että Ilja toipuu. Rukouksin kanssanne! Lämpimin terveisin mummo

Manu ja Raija Pitkänen co - 17.11.2017
Kiitos Herralle Iljan pääsystä heti tutkimuksiin ja varjeluksesta ! Manu ja Raija

Pekka Huttunen - 17.11.2017
Mukava liittyä tähän kiittäjien kuoroon. Leppävirran lähetystilaisuudessa 12.11 oli perinteinen ystäväjoukko. Valmistelemme KL:n Pohjois-Savon alueen 50- vuotisjuhlaa Puijon Kirkkoon 25.11. Leif Nummela (Raamattutunti) ja Mika Tuovinen (puhe) ovat mukana. Kun seurakuntien budjetit kiristyvät, lähetyskin on saamassa vähemmän. Täällä Suomessa on kova henkien taistelu perhekäsityksestä. Konservatiivi lähetysjärjestö on uhattuna budjettivarojen suhteen jatkossa. Me jatkamme voimiemme mukaan, kunnes aikamme täyttyy tai Herramme tulee!

- 23.11.2017
Kiitos Herralle Iljan parantumisesta. Rukouksemme on jälleen kuultu! Siunaus teidän perheellenne ja Iljan perheelle myös sekä kaikille, joitten kanssa olette yhteistyössä. Siunattua joulun aikaa sinne kauas. Terv. Ulla Savolainen LeppävirraltaKommentti julkaistaan hyväksymisen jälkeen

Medivac- rukousaihe

Rukousaihe meidän ystäväperheen puolesta (Boonen perhe saapui  Hollanista meidän kanssa yhtä aikaa PUGiin kaksi vuotta sitten). Heidän nuorin lapsi, 2-vuotias Ilja, putosi eilen betonilattialle ja sai ainakin vakavan aivotärähdyksen, mutta muuten vamman vakavuudesta ei ole vielä tietoa. Hänet evakuoitiin tänään Australiaan ja he ovat parhaillaan matkalla sinne. Täällä ei ole mahdollisuutta tehdä pään kuvauksia eikä muutenkaan ole erikoissairaanhoitoa saatavilla. Rukoillaan viisautta lääkäreille ja pikaista toipumista Iljalle. Muistakaa myös koko perhettä.

 

Olin töissä aamulla, kun päätös evakuoinnista tehtiin.

Kiitos rukouksista!

Kaisa

Kommentit:

Eeva ja Timo - 09.11.2017
Mukana rukousrintamassa. Voimia ja siunausta myös teidän perheelle.

Paula - 09.11.2017
Muistetaan rukoillen pientä Iljaa ja hänen perhettään ja toivotaan pikaista paranemista. Heitä ja teidänkin perhettänne siunaten! 😇💖

Eevi - 09.11.2017
Rukousviestiä jaettu Seinäjoellakin. Herra siunatkoon Iljaa ja koko perhettä. Sana vakuuttaa, että kaikki vaikuttaa niiden parhaaksi jotka Jumalaa rakastavat. Niin Iljankin tapauksessa.

- 10.11.2017
Rukouksiin suljemme Iljan ja koko hänen perheen. Lämpimät terveiset täältä Ilkleystä. Siunauksin mummo,Päivi ja James

Pekka Huttunen - 10.11.2017
Muistamme seurakuntana Iljaa Leppävirran lähetystilaisuudessa 12.11. ja teidän koko perhettänne.

Kaisa - 17.11.2017
Kiitos muistamisesta!Kommentti julkaistaan hyväksymisen jälkeen

Opettaja on löytynyt

Viime viikolla saimme viestin koululta, että vihdoinkin pienimmille eskarilaisille on löytynyt opettaja. Olimme uutisesta iloisia ja eilen Lenni aloitti reippaasti pikkueskarin, koulua on tiistai ja torstai aamupäivisim. Tämä eskariluokka on lähinnä päiväkotia tai päiväkerhoa vastaava. Eskariryhmän nimi on Pukpuk, mikä tarkoittaa krokotiiliä. Eskarista on varmasti hyötyä Lennin englanninkielen oppimisille, mikä helpottaa toisten lasten kanssa kommunikointia täällä.

 

Kaisa

 

 

Kommentit:

Paula - 13.10.2017
Enkeleitä koulutielle, iloa ja siunausta syksyyn koko perheelle! 😇💖

Kati k. - 14.10.2017
Ihania eskaripäiviä Lennille! 😊Kommentti julkaistaan hyväksymisen jälkeen

Ristiin rastiin Sepikiä

Joskus ohjelmistotyö voi olla muutakin, kuin toimistossa tietokoneella työskentelyä. Elokuun lopulla olin mukana lähetyslennolla Papua-Uuden-Guinean pohjoisrannikolla. Tarkoituksena oli nähdä mitä lentäjän työpäivään kuuluu. Sain nähdä hieman miten kehittämistäni ohjelmista on heille hyötyä ja mitä asioita olisi mukava saada tulevaisuudessa kehitettyä helpommiksi.

Matkan tarkoitus oli palvella alueen raamatunkäännösprojekteja. Veimme yhden amerikkalaisen raamatunkääntäjän kylään, kuljetimme kymmenisen paikallista raamatunkääntäjää kurssille Wewakin kaupunkiin eri kylistä. Lento kylistä kaupunkiin kesti noin 15 minuuttia, mutta kävellen tai autolla matka olisi kestänyt vähintään yhden päivän.

Lentämisen ohella sain nauttia tämän maan kauniista maisemista, joita on usein vaikea saada kuviin. Alla on myös muutama maisemakuva, jotka tällä kertaa tuntui onnistuvan kohtalaisen hyvin.

Kommentit:

- 10.09.2017
Kiitos Jukka hienoista kuvista! Jospa noita maisemia ensivuonna näkisin paikanpäällä lisää. Siunausta ja voimia kaikkeen. Terveisin ukki Viinijärveltä

Aki T - 10.09.2017
Hei siellä kaukana! Kovin on samanlaisia maisemia kuin Etiopiassa. Vuorijonoja toisensa perään. Siunausta sinne työhön ja toimeen. - Aki

- 11.09.2017
Kiitos näistä terveisistä. Kokosin just kuvasarjan kuvista, joita lähetätte kesällä lastenleirille. Nyt näytän niitä samoja päivänavauksissa. Syksyisin terveisin Teija LieksastaKommentti julkaistaan hyväksymisen jälkeen

Koulua

Lapset aloittavat koulun heti Suomesta tulon jälkeen. Täällä koulusysteemi on erilainen kuin Suomessa, Leevi aloitti kakkosluokan ja Helmi eskarin. Molemmat ovat olleet innoissaan koulusta. Helmin eskari on vain aamupäivisin ja joulun jälkeen eskarilaiset aloittavat kokopäivä koulun. Helmistä eskarissa on niin kivaa, että haluaisi olla siellä jo koko päivän.

 

Toisella kouluviikolla koulussa oli avoimet ovet, jossa lapset saivat esitellä luokkaansa ja opettaja kertoi hieman alkaneesta kouluvuodesta.
Helmi esittelee omaa pulpettia
Pari viikkoa sitten saimme pitää vieraina siskoani ja hänen miestään. Anni ja Juha pääsivät meidän kanssa koululle perjantai piknikille, johon perheet kokoontuvat syömään lounasta lasten kanssa.

Kaisa

 

 

 

 

Kommentit:

Paula - 22.08.2017
Lämmin kiitos taas viestistänne! Mukavaa, kun lapset tykkäävät käydä koulussa! Iloista ja siunattua kouluvuotta heille ja työvuotta teille! Isän kämmenellä ja Hänen hyvässä hoidossa tämäkin uusi luku- ja työkausi!

Maija Kananen entinen raamattulinjalainen - 22.08.2017
Hei. Opistolla olin kansanlähetyspäivien talkoissa ja myös päivien ajan. Eri suuntiin on entiset opistolaiset hajaantuneet!!!! Teidän lapsenne huimasti kasvaneet, pienimmäinen myös jo niin iso!! Kaikkea hyvää ja siunauksia kaikkeen eritoten lasten koulutielle!!

Mari Japanista - 24.08.2017
Moikka! Meilläkin Onni alotti tällä viikolla eskarin kv-koulussa ja sillä näytti olevan ihan samanlainen nimilappu pulpetissa kuin Helmilläkin :) Lämpimät terveiset sinne tästä vähän pohjoisemmasta!

Kaisa - 24.08.2017
Kiitos kommenteista ja terveisistä! Ehkä ne käyttää samoja materiaaleja eri kv-kouluissa :) Paljon terveisiä täältäkin!Kommentti julkaistaan hyväksymisen jälkeen

Sama sää kesät, talvet…

Olimme kesä-heinäkuussa kuukauden Suomessa. Kuukausi vierähti todella nopeasti ystäviä ja perhettä tavatessa. Sää Suomessa oli kohtalainen ja muutama kesäinenkin päivä vietettiin. Emme välittäneet säästä paljoa, kun ajattelimme, että täällä Papua-Uudessa-Guineassa on normaalisti lähes joka päivä aurinkoista, joskin sadettakin on hieman joka päivä.

Nyt kuitenkin paluumme jälkeen täällä on lähes jatkuvasti ollut sateista ja pilvistä. Oudointa asiassa on se, että normaalisti Suomen kesäkuukausina täällä on kuivaa, eikä juuri ollenkaan sadetta.
Eikä sateessa ja kylmässä muuten mitään vikaa ole, mutta kun:
– On kylmä, eikä talossa ole lämmitystä. Seinät eivät juurikaan eristä, ja ulko- ja sisälämpötilojen ero on suurimmillaan noin 2 astetta.
– Aurinkopaneeleilla lämmitettävä kuumavesi ei lämpene ilman aurinkoa. Onneksi meidän tankissa on vastus, jolla saamme edes välillä lämmitettyä suihkuun vettä, joskin kalliilla.
– Pyykin kuivatus on mahdotonta. Kahden viikon aikana on ollut ehkä kolme päivää, jolloin pyykki on kuivanut. Aamuisin ei ole ollut aurinkoista, joten aurinkoiset päivät on täytynyt arvata. Iltapäivällä pyykin täytyykin olla jo kuivaa.
– Asiat homehtuu. Normaalisti täällä Ukarumpassa ei ole jatkuvaa kosteutta jolloin kaikki, seinistä komeroihin, ehtii välillä kuivua.

Ei sovi silti liikaa valittaa. Kaksi vuotta sitten täällä oli vajaan vuoden mittainen kuiva jakso, jolloin vesi loppui niin taloista, joista, kuin kasveiltakin. Silloin oli vielä vaikeampaa pestä pyykkiä, käydä suihkussa tai huuhdella vessaa. Eikä tuoretta ruokaakaan ollut saatavilla.

-Jukka

Ps. Meillä on taas uusi koiranpentu, joka toi mieleen suomalaisen sanan ”koiranilma”. Miksi huono sadesää on koiranilma? Eihän koira tykkää yhtään kastua, eikä välitä kylmästäkään.

Kommentit:

Paula - 30.07.2017
Tsemppiä, siunausta, terveyttä ja aurinkoisia päiviä koko perheelle!

- 02.08.2017
Voimia teille trooppisessa ilmastossa! Täällä sataa vaihteeksi... Tämä kesä on ollut hyvin sateinen. Eilen oli ihana aurinkoinen ja hieman tuulinen päivä! Mansikat tykkäsi, ne kun tahtovat homehtua nyt jo raakileina. Itse olen käynyt lakassa (=suomuurain/hilla/valokki) muutamia kertoja ja niitä on ollut aika kivasti kun vain löytää oikean paikan... samalla harrastanut sitten "suojuoksua." Rukouksin, Eija, KontiolahdeltaKommentti julkaistaan hyväksymisen jälkeen

Muurahaisia

Täällä on paljon pienen pieniä muurahaisia, jotka saattavat tehdä pesän mihin tahansa. Muurahaiset ovat monta kertaa pienempiä kuin Suomen pienet muurahaiset. Onneksi muurahaiset eivät ole olleet kovin suuri ongelma meidän talossa, mutta välillä huomaamme niitä lähinnä keittiössä. Meillä on Ukarumpan sisällä käytössä lankapuhelimet ja ne on ihan kätevät täällä. Yhtenä päivänä soitin puhelun ja huomasin, että pari muurahaista käveli kädellä. Hetken päästä tajusin, että muurahaiset tulevat puhelimen sisältä. Aloin ravistella puhelinta ja niitä tuli lisää. Lopulta Jukka avasi puhelimen ja sen sisälle muurahaiset olivat tehneet pesän.

Kaisa

 

Kommentit:

Laura L. - 14.05.2017
Kivan pesäpaikan olivat löytäneet ;)

Risto Sarsa - 15.05.2017
Meillä oli kylässämme (Western Province) enemmän haittaa muurahaisista kuin Ukarumpassa. Saimme joltain toiselta kääntäjältä vihjeen, että kannattaa laittaa ruokapöydän jalkojen alle peltipurkt ja niihin talkkijauhoa. Muurahaiset eivät voi uida yli. Ehkä voitte värkätä jonkinlaisia talkkipurkista nousevia telineitä puhelimille ym. mahdollisille pesäpaikoille.

Eve - 18.05.2017
Voi mitä minimuurahaisia! Täällä etenee kevät niin hitaasti, että ei ole vielä muurahaisia näkynyt!Kommentti julkaistaan hyväksymisen jälkeen