Kehitysyhteistyötä ja sairastelua

Viime viikolla käsittelimme paljon kehitysyhteistyötä. Se on meille erityisen mielenkiintoinen aihe, koska suurella todennäköisyydellä meidän työkuviot Etiopiassa ovat pääasiassa kehitysyhteistyön ympärillä. Meille oli aiheesta kertomassa SEKL:n pitkäaikainen Keski-Aasian lähettipariskunta sekä eräs Fidan pitkäaikainen lähetti. Oli mielenkiintoista kuulla kokemuksia ja työtapoja todella kokeneilta läheteiltä.

Kehitysyhteistyö lähetystyönä saattaa mietityttää monia. Joidenkin mielestä lähetystyön pitäisi olla vain tämän kaltaista auttamis- tai kehitystyötä, mutta minua mietityttää enemmän se, että miten kehitysyhteistyön rinnalla voisi kertoa puhdasta evankeliumia. Etiopian kontekstissa evankeliumin julistamiselle ei ole periaatteessa estettä, mutta tulevaisuuden tilanteista ei osaa tietenkään sanoa mitään. Työ tulee joka tapauksessa sisältämään paljon ihmissuhteita. Juuri ystävyyssuhteiden kautta voi mielestäni tehdä kaikkein parasta evankelioimistyötä. Kristittynä eläminen vieraassa kulttuurissa on taustatyötä evankeliumille, vaikkei monissa tilanteessa pystyisikään täysin suoraan evankeliumia kertomaan.

Lähtökohtana kehitysyhteistyössä on se, että työn todelliset tarpeet määritellään kohdeyhteisössä, ei avustusjärjestössä. On myös tärkeää, että työtä tehdään mahdollisimman paljon paikallisin voimin. Alusta alkaen on pidettävä selkeänä se tavoite, että työprojektin jälkeen itse työ jatkuu. Työn hedelmät eivät saa loppua siihen kun ulkomailta tullut työntekijä poistuu. Näin pyritään saamaan aikaan kestävä kehitys sen sijaan, että annettaisi vain hetkellinen avustus (esim. kaivon rakennus).

Helmi on ollut viime viikkoina paljon sairaana. Korkeaa kuumetta on ollut melko pitkiäkin aikoja ja lisäksi meillä oli myös vatsatautia. Sairastelut ovat häirinneet jonkin verran myös päivittäistä arkea. Kun Helmi on ollut kipeänä, niin me ollaan pyritty vuorotellen osallistumaan opetukseen. Meidän kaikkien terveyden puolesta saa rukoilla.

Kevät on alkanut lähestyä todenteolla ja kesän odotus alkaa pikkuhiljaa vallata mielen. Kiitos Jumalalle kun Hän herättää luonnon taas kukoistukseen. Aurinkoista kevättä kaikille!

-Jukka

Kommentit:Kommentti julkaistaan hyväksymisen jälkeen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.