Liikenteessä

20160214085135
Välillä tien reunasta on jyrkkä pudotus vuoren rinnettä alas ja tiellä on yleensä vain yksi kaista. Ei voi kun ihmetellä kuljettien taitoa ohittaa vastaantuleva auto.

Olemme ensimmäisten viikkojen aikana saaneet nähdä ja kokea millaista on liikenne Papualla. Liikumme lähiympäristössä kävellen, mutta pidemmät matkat menemme kuorma-auton lavalla. Autoja ei ole ihan hurjaa määrää liikenteessä, mutta silti liikenne on kaoottista ja suurin haaste on huonossa kunnossa olevat tiet.Tänne Nobnobiinkin nousemme noin 5 kilometriä mutkaista ja kapeaa vuoristotietä.

Kaupungissa on asfalttitie, mutta usein nekin on isoja kuoppia täynnä ja autoja on hieman enemmän, joten ohittelijoita ja eteen kiilaajia riittää. Olen nähnyt täällä kaksi liikennemerkkiä, toinen oli väistämisvelvollisuus-kyltti ja toisessa luki “slow down” eli hidasta. Nopeusrajoituksia ei ilmeisesti ole.

IMG_7122
Kaupungissa autoja on enemmän liikenteessä
IMG_7127
Tietöitä varten oli tehty kiertotie ja se oli tasan yhden auton levyinen
Kävimme tutustumassa aamulla vähän isäntäperheen lähiympäristöön
Kävimme tutustumassa aamulla vähän isäntäperheen lähiympäristöön

Tällä viikolla tapasimme jälleen isäntäperhettämme ja tällä kertaa olimme heillä yökylässä. Oli kiva huomata, että kielitaitomme on hieman kasvanut ja pystymme keskustelemaan jo enemmän Tok pisinillä, ettei kokoajan tarvitse käyttää englantia apuna.

Isäntäperhe oli valmistanut meille päivällisen. Ruokana oli keitettyä kurpitsaa, makeaa perunaa ja joitakin muita paikallisia kasviksia. Sen lisäksi oli lihaa. Viime viikolla saimme maistaa heidän valmistamia rapuja. Täällä ruoka valmistetaan ulkona nuotiolla ja söimme ruuan myös erillisisessä “majassa”, missä istuimme lattialla vierekkäin.

IMG_7181
Lapset käsien pesulla

Kyläily oli mukava kokemus, vaikka jännitimme taas sinne menoa. Lapset odottivat innolla yökylään pääsyä ja nauttivat kyläilystä. Olemme iloinneet siitä, että olemme päässeet heti tutustumaan paikallisiin, vaikka itsestä tuntui hankalalta aluksi kielitaidottomana alkaa tutustumaan.

Kotimatkalla saimme kokea millainen tie on koko yön kestäneen sateen jälkeen. Tietä on kunnostettu kaivurilla viimeiset pari viikkoa ja sinne on laitettu paljon pehmeää soraa ja multaa. Sade oli pehmentänyt tien mutavelliksi ja auto jäi jumiin yhdessä mäessä, puolituntia odoteltuamme kaivuri tuli apuun ja pääsimme jatkamaan matkaa.

IMG_7182
Nukuimme yön tässä rakennuksessa, jossa oli yksi huone ja terassi. Se oli sopivan  kokoinen meille,saimme sinne levitettyä meidän ilmapatjat ja nukuimme yhden ison hyttysverkon alla.

Kaisa

 

 

Kommentit:

kirsti - 20.02.2016
Hei, kiitos kuvista, ovat mielenkiintoisia. Mistä kaupungista tuo liikennekuva on? Minkä kokoinen paikka Nobnomi on? siunausta sinne

Paula Jäntti - 20.02.2016
Kiitos taas kuulumisistanne! Niitä on aina kiva lukea :) Kyllä siellä on niin valtavan erilaista kuin täällä, että täytyy vain ihailla urhoollisuuttanne ja rohkeuttanne. Täällä sää vaihdellut kovasti ja parastaikaa sataa taas räntää. Ulkolämpötila nollan paikkeilla. Taivaan Isän huolenpitoa ja runsasta siunausta koko perheelle! Terv. Paula

Jukka - 20.02.2016
Kaupunkikuva on Madangista, se on noin puolen tunnin ajomatkan päässä täältä. En osaa sanoa miten iso paikka tämä on, mutta ehkä muutama tuhat asukasta. Ihmiset asuu eri puolilla tätä vuoren rinnettä. Tällä viikolla saimme myös kuulla, että tämän alueen yhden kieliryhmän vanhan testamentin tarkastus oli saatu valmiiksi ja käännös voi edetä seuraavaan vaiheeseen. Tässä viidakkoleirin alueella asuu yksi amerikkalainen pariskunta, jotka tekevät täällä raamatunkäännöstyötä.

Laura Järvinen - 22.02.2016
On niin kiva lukea teidän kuulumisianne. Ihanaa, että olette vihdoin siellä ja saatte kokea kaikkea tuota jännittävää. Voimia sinne jännän keskelle. Olette rukouksissa. Puin juuri Hilun päälle Helmin vanhaa toppahaalaria ja mietittiin siinä, ettei Helmi varmaankaan kaipaile sen sortin vaatetusta tällä hetkellä...

Kaisa - 23.02.2016
Kiitos muistamisista ja rukouksista, niitä tarvitaan! Laura: Toppahaalarit on nyt hetkeksi taakse jäänyttä elämää. Ollaan nautittu sortsikeleistä, vaikka välillä ois kiva viilentyä pikkupakkasessa :) Lämpimät terveiset (kirjaimellisesti) täältä kaukaa! Lenni on alkanut uudestaan nukkua päikkäreitä vaikkei Suomessa nukkunut. Leevi kertoi yhtenä päivänä, että Jurvis on kuulemma sanonut että Hilu nukkuu päiväunet vielä 4-vuotiaanakin :D

Matti - 24.02.2016
Onko meidän vanhaa toyotaa näkynyt siellä, samanmerkkisiä autoja kun näyttää olevan paljon kuvasta päätellen? :) Terveisiä Juhanilta ja Samuliltakin lapsille!

Kaisa - 24.02.2016
Aika vähän on pikkuautoja näkyny. Suuria kuoppia on tiessä, ja paljon mutaa. Oltais kyllä huomattu jos olis tuttuja tullut vastaan. Kiitos terveisistä! -Jukka

Mari - 27.02.2016
Nyt vasta hoksasin kurkistaa teidän blogia ja täällähän oli paljon tekstiä ?Jotenkin ajattelin, että viidakkoleirillö ei ole nettiä ? No onneksi on! Teillä on siellä mahtava uusi elämä. Onneksi olette pysyneet terveinä ja ainakin tekstistä päätellen mieli virkeänänä. Muistamme teitä rukouksin. Antoisaa leirin jatkoa ja Taivaan Isän siunausta jokaiseen päivään <3 -MariKommentti julkaistaan hyväksymisen jälkeen

8 thoughts on “Liikenteessä”

 1. Hei, kiitos kuvista, ovat mielenkiintoisia. Mistä kaupungista tuo liikennekuva on? Minkä kokoinen paikka Nobnomi on?
  siunausta sinne

  1. Kaupunkikuva on Madangista, se on noin puolen tunnin ajomatkan päässä täältä.

   En osaa sanoa miten iso paikka tämä on, mutta ehkä muutama tuhat asukasta. Ihmiset asuu eri puolilla tätä vuoren rinnettä.

   Tällä viikolla saimme myös kuulla, että tämän alueen yhden kieliryhmän vanhan testamentin tarkastus oli saatu valmiiksi ja käännös voi edetä seuraavaan vaiheeseen. Tässä viidakkoleirin alueella asuu yksi amerikkalainen pariskunta, jotka tekevät täällä raamatunkäännöstyötä.

 2. Kiitos taas kuulumisistanne! Niitä on aina kiva lukea 🙂 Kyllä siellä on niin valtavan erilaista kuin täällä, että täytyy vain ihailla urhoollisuuttanne ja rohkeuttanne.
  Täällä sää vaihdellut kovasti ja parastaikaa sataa taas räntää. Ulkolämpötila nollan paikkeilla.
  Taivaan Isän huolenpitoa ja runsasta siunausta koko perheelle! Terv. Paula

 3. On niin kiva lukea teidän kuulumisianne. Ihanaa, että olette vihdoin siellä ja saatte kokea kaikkea tuota jännittävää. Voimia sinne jännän keskelle. Olette rukouksissa.

  Puin juuri Hilun päälle Helmin vanhaa toppahaalaria ja mietittiin siinä, ettei Helmi varmaankaan kaipaile sen sortin vaatetusta tällä hetkellä…

 4. Kiitos muistamisista ja rukouksista, niitä tarvitaan!

  Laura: Toppahaalarit on nyt hetkeksi taakse jäänyttä elämää. Ollaan nautittu sortsikeleistä, vaikka välillä ois kiva viilentyä pikkupakkasessa 🙂 Lämpimät terveiset (kirjaimellisesti) täältä kaukaa! Lenni on alkanut uudestaan nukkua päikkäreitä vaikkei Suomessa nukkunut. Leevi kertoi yhtenä päivänä, että Jurvis on kuulemma sanonut että Hilu nukkuu päiväunet vielä 4-vuotiaanakin 😀

 5. Onko meidän vanhaa toyotaa näkynyt siellä, samanmerkkisiä autoja kun näyttää olevan paljon kuvasta päätellen? 🙂
  Terveisiä Juhanilta ja Samuliltakin lapsille!

  1. Aika vähän on pikkuautoja näkyny. Suuria kuoppia on tiessä, ja paljon mutaa. Oltais kyllä huomattu jos olis tuttuja tullut vastaan. Kiitos terveisistä!

   -Jukka

 6. Nyt vasta hoksasin kurkistaa teidän blogia ja täällähän oli paljon tekstiä ?Jotenkin ajattelin, että viidakkoleirillö ei ole nettiä ? No onneksi on! Teillä on siellä mahtava uusi elämä. Onneksi olette pysyneet terveinä ja ainakin tekstistä päätellen mieli virkeänänä. Muistamme teitä rukouksin. Antoisaa leirin jatkoa ja Taivaan Isän siunausta jokaiseen päivään <3 -Mari

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.