Ruokaa

DCIM126GOPRO
Lapset syömässä Papaijaa

Tässä on yksi blogiteksti, joka on kyläjaksolta. Emme ole aiemmin ehtineet julkaista, netti ei toiminut kunnolla kun kirjoitin tätä maanantaina. Nyt olemme jo Ukarumpassa ja täällä saamme syödä aika tavallista ruokaa, mihin olemme Suomessa tottuneet. Täällä on myös jäkaappi ja muita kodinkoneita. Saavuimme tänne tiistaina ja heti ensimmäisenä päivänä lasten pitkäaikainen toive toteutui ja saimme lihapullia ja perunamuusia.

img_0191
Jukka raastamassa kookosta kylän miesten kanssa

Tässä muutaman kuvan kautta vähän valaistusta siihen, mitä söimme kylässä asuessa. Paikalliset syövät suurimmaksi osaksi ruokaa suoraan omasta puutarhasta. Tällä hetkellä puutarhassa oli paljon kurpitsaa, maissia, käärmepapua, vihreitä papuja, tomaatteja, papaijaa, keittobanaania ja erilaisia perunan tai bataatin tyylisiä juureksia.

img_0124
Leivoin tapiok-keksejä. Tapiok oli perunan näköinen juures, mutta sen rakenne oli ihan erilainen.

Suurimman osan ruuista paikalliset keittivät kookomaidossa. Kookoksen hedelmälihasta puristettiin kookosmaito ja  siinä keitettiin kurpitsa, banaanit, pavut, maissit jne. Välillä ruoka myös paistettiin suoraan nuotiossa. Keittobanaanit täytyi aina ensiksi paistaa tai keittää ennenkuin niitä voi syödä, rasvassa paistettuna ne muistuttaa ranskalaisia perunoita.

 

img_0172
Mustekalaa leikkaamassa

Lihaa täällä syödään paljon vähemmän kuin mihin olemme tottuneet. Kerran kuukauden aikana kyläläiset tappoivat kanan ja possun ja saimme sitten syödä ne. Kerran he saivat myös pyydystettyä pussirotan, jonka paistoimme ja söimme. Kalaa ja simpukoita saimme joka viikko. Lihan ja muunkin ruuan säilöminen on lähes mahdotonta, sillä jääkaappeja ei ole. Kun sian tappaa, niin se on syötävä samana päivänä tai viimeistään seuraavana päivänä.

 

img_0239
Leevillä on kädessä nuori kookos eli “kulau”. Sen sisällä on raikas kookosvesi, joka oli kiva juoda aina kuumalla säällä tai pitkän kävelyn jälkeen. Myös kookoksen liha oli hyvää.

Viljaa paikalliset eivät juurikaan käytä ja jauhot ovat täällä kalliita. Me ostimme muutaman jauhopussin ennen kylään menoa ja teimme muutaman kerran leipää ja pizzaa. Kaipasimme kyllä leipää kovasti, koska olemme tottuneet syömään sitä joka päivä.

Kaisa

 

 

 

 

 

Kommentit:

Eija - 22.04.2016
Hei, mielenkiintoiselta kuulosti kylän ruokakulttuuri. Ehkä pussirotta olisi jäänyt väliin? Lihaa syödään meillä Suomessa kyllä aivan liian paljon. Kasviksia tulisi lisätä. Tänään itsellä oli hirvenlihapullia(miehet metsästävät meillä) ja kastiketta + perunat, porkkanaraaste ja tomaattia. Perussuomalaista ruokaa? Minulla viikkovapaapäivä ja mieheni teki polttopuita siten saimme syödä yhdessä lounaan. Peruna olisi teillä keittobanaania? Tänään mainitsin ruokapöydässä perunan merkityksestä, jos nälänhätä iskisi, niin kyllä perunakin kävisi kaupaksi, eikä olisi aliarvostettu? Minulle oli uutta, ettei siellä ole saatavilla oikein hyvin jauhoja, mutta ymmärrettävää jos ajattelee ilmastovyöhykettä, ettei vilja kasva. Löytyykö kaupasta näkkileipää? Voimia teille tottua uuteen kulttuuriin. Siunausta. Eija

Jukka - 22.04.2016
Kiitos viestistä Eija. Meinasin vastata kirjoittamiisi asioihin, mutta viestistä olisi tullut tosi pitkä, joten kirjoitankin siitä uuden artikkelin.Kommentti julkaistaan hyväksymisen jälkeen

2 thoughts on “Ruokaa”

  1. Hei, mielenkiintoiselta kuulosti kylän ruokakulttuuri. Ehkä pussirotta olisi jäänyt väliin? Lihaa syödään meillä Suomessa kyllä aivan liian paljon. Kasviksia tulisi lisätä. Tänään itsellä oli hirvenlihapullia(miehet metsästävät meillä) ja kastiketta + perunat, porkkanaraaste ja tomaattia. Perussuomalaista ruokaa? Minulla viikkovapaapäivä ja mieheni teki polttopuita siten saimme syödä yhdessä lounaan. Peruna olisi teillä keittobanaania? Tänään mainitsin ruokapöydässä perunan merkityksestä, jos nälänhätä iskisi, niin kyllä perunakin kävisi kaupaksi, eikä olisi aliarvostettu? Minulle oli uutta, ettei siellä ole saatavilla oikein hyvin jauhoja, mutta ymmärrettävää jos ajattelee ilmastovyöhykettä, ettei vilja kasva. Löytyykö kaupasta näkkileipää? Voimia teille tottua uuteen kulttuuriin. Siunausta. Eija

    1. Kiitos viestistä Eija. Meinasin vastata kirjoittamiisi asioihin, mutta viestistä olisi tullut tosi pitkä, joten kirjoitankin siitä uuden artikkelin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.