Ruuasta ja rahasta

Tässä maassa on (ainakin) kaksi erilaista ruokakulttuuria. Rannikolla on kuuma ilmasto ja ruoka niin kuin Kaisa kuvaili edellisessä tekstissä, paljon erilaisia banaaneja ja hieman perunan kaltaisia juureksia. Vuoristossa kasvaakin sitten jo monet suomalaisille tutummat ruuat, kuten peruna, sipulit ja mansikat. Saarten asukkailla on vielä hieman toisenlainen ruokavalio, mutta se on ilmeisesti saman tyylinen kuin rannikolla.

IMG_20160423_053905Kyläläiset valittivat meille moneen kertaan, että tulimme huonoon aikaan. Edellisen vuoden kuivuus oli tuhonnut melkein kaiken ruuan, joten monista uusista tuttavuuksista ilmeisesti jäimme paitsi.

Oman elinympäristön ruokien lisäksi kaupasta saa kyllä jauhoja,  keksiä ja monenlaista muutakin, mutta kaupat ovat yleensä kaukana ja moni asia maksaa liikaa. Esimerkiksi jauhot maksavat noin kolme kertaa enemmän kuin suomessa. Eihän se meille mahdoton hinta ole, mutta paikallisille se on suurehko raha.

Esimerkiksi meidän kylässä rahaa tienattiin myymällä eläimiä, betel-pähkinöitä, kaakaopapuja ja kookoksen kopraa. Kun me olimme kylässä, joku kuoriainen oli tuhonnut kaakaopavut ja betel-pähkinät eivät olleet kypsyneet. Kookospähkinöitä oli paljon, mutta työmäärä niiden saaminen rahaksi on suuri.

Ensin pähkinät pitää kerätä laajalta alueelta, yksi pähkinä painaa ehkä kilon verran. Sitten niistä kuoritaan päältä kerros, johon tummaihoiselta kuluu aikaa 20 sekuntia, allekirjoittaneella – kovan harjoittelun jälkeen – kaksi minuuttia. Sitten pähkinä rikotaan viidakkoveitsellä, kopra kaivetaan irti kuoresta ja asetetaan kuivumaan bambupedille tulen päälle. Arvioisin, että kuivaa kopraa saa yhdestä pähkinästä maksimissaan 100g. Sitten kuivattu kopra säkitetään ja viedään kaupunkiin ja myydään. Kuudesta kilosta kopraa saakin jo tarvittavan määrän rahaa jauhokilon ostamiseen.

Kaakaopapujen myynti on hyvin samankaltaista hommaa, kuoriminen on helpompaa, mutta yksi papu ei ole turhan suuri. Myytynä kilohinta on samaa luokkaa kookoksen kopran kanssa.

Noin kuudesta kilosta kaakaota tai kopraa saa tarvittavan määrän rahaa jauhokilon ostamiseen. Jos saadun rahan suhteuttaa suomen palkkoihin, niin jauhokilo maksaisi n. 30-50 euroa.

Raha ei kuitenkaan ole täällä kylissä suurin juttu. He jakavat kaiken ja pitävät toisistaan huolen. Heillä on tavallisesti ruokaa runsaasti.

-Jukka

Kommentit:

Paula Jäntti - 24.04.2016
Tsemppiä , siunausta ja taivaallisen Isämme huolenpitoa urhealle perheellemme! <3

Hanna-Reetta - 30.04.2016
Aika hurja tuo jauhon hinta. Jäin ihan miettimään, miten itsestäänselviltä jauho ja leipä tuntuvat täällä Suomessa. Ehkä sikäläiset eivät osaa kaivata leipää, jos eivät sitä paljon syö (kuituahan saa myös kasviksista ja hedelmistä), mutta suomalaiselle leivättömyys on aika pysäyttävä ajatus. Toisella tavalla pysäytti se, että raha ei ole tärkeintä vaan toisista pidetään huolta. Kaipaisin kovasti sellaista asenneilmapiiriä myös tänne. Iloista vappua teille sinne, vaikka tuskin sitä Papualla juhlitaan. Lämpimiä ajatuksia ja siunausta jokaiseen päivään!Kommentti julkaistaan hyväksymisen jälkeen

2 thoughts on “Ruuasta ja rahasta”

  1. Tsemppiä , siunausta ja taivaallisen Isämme huolenpitoa urhealle perheellemme! <3

  2. Aika hurja tuo jauhon hinta. Jäin ihan miettimään, miten itsestäänselviltä jauho ja leipä tuntuvat täällä Suomessa. Ehkä sikäläiset eivät osaa kaivata leipää, jos eivät sitä paljon syö (kuituahan saa myös kasviksista ja hedelmistä), mutta suomalaiselle leivättömyys on aika pysäyttävä ajatus.

    Toisella tavalla pysäytti se, että raha ei ole tärkeintä vaan toisista pidetään huolta. Kaipaisin kovasti sellaista asenneilmapiiriä myös tänne.

    Iloista vappua teille sinne, vaikka tuskin sitä Papualla juhlitaan. Lämpimiä ajatuksia ja siunausta jokaiseen päivään!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.